1.Geschiedenis
Columbus is de genen die chocola heeft ontdekt. In zijn reis naar India kwam hij uit op Amerika. Daar is ook de chocola vandaan gekomen. Columbus was dus ook de eerste die chocolademelk dronk. In de chocolademelk zat toen nog geen suiker, niet zo lekker dus. Vroeger werd er alleen maar chocolademelk gedronken, chocola eten deden ze toen nog niet. In Amerika werd er ook gehandeld met cacaobonen. Columbus merkte toen dat er ook valse cacaobonen waren. Die bonen zagen er wel gewoon uit als cacaobonen, maar de cacao was er uit gehaald. Daarvoor hadden ze klei in de bonen gedaan. Rond 1650 ontstonden er ook chocoladehuizen, daar werd gehandeld met kostbare cacaobonen. Pas in 1900 was de prijs zo gedaald dat ook gewone mensen chocolademelk konden drinken. Na de tocht van Columbus nam hij wat cacaobonen mee naar Europa. De koning(en zijn familie)uit Spanje vonden de chocolademelk toen zo lekker dat ze het recept geheim wilde houden. Pas 100 jaar later kreeg een Italiaanse kok het te pakken. Toen die kok het recept een paar jaar had werd het verspreid door heel Europa. Nu word het heel veel gedronken.
2.Cacao & cacaobonen
Cacao komt van de cacaoboom een boom die altijd in bloei staat. De bloemen groeien aan de stam en de takken het worden grote vruchten: cacaobonen in elke cacaoboon zitten zo’n 30 tot 40 zaadjes. Ze zijn ingepakt in wit vruchtvlees. Die zaadjes hebben een erg bittere smaak. Een cacaoboom geeft wel 70 cacaobonen per jaar, soms nog meer. De cacaoboom is een kwetsbare boom. Hij houdt van warmte en vocht. Maar hij kan niet tegen de brandende zon en wind. Vooral de eerste jaren heeft hij bescherming nodig. Daarom staan de jonge plantjes in een kwekerij in de schaduw. Na 8 maanden worden de kleine boompjes onder een soort parasol van hogere bomen geplant, bijvoorbeeld onder bananenbomen. Pas na 4 of 5 jaar zijn de bomen sterk genoeg en hebben ze niet meer veel schaduw nodig. In de vrije natuur kunnen cacaobomen wel 15 meter hoog worden. Op de plantages worden ze gesnoeid, zodat ze niet langer worden dan ongeveer 4 meter. Dat is veel handiger bij het plukken van de cacaobonen. Ratten, papegaaien en andere dieren zijn dol op cacaobonen. De plantages moeten dus goed bewaakt worden. De dieren mogen de oogst niet laten mislukken. Rijpe bonen zijn rood of geelachtig oranje van kleur.
3. Hoe wordt chocola gemaakt
Als de cacaobonen rijp zijn worden ze losgehakt met een kapmes. Daarna worden ze meteen in tweeën gespleten. Dan worden de zaadjes met de hand uit het vruchtvlees gehaald. Dan laten ze de zaadjes gisten. Ze worden in kisten gelegd en bedekt met bladeren van bananenbomen. Elke dag worden ze een keer omgeroerd, na een week zijn ze helemaal bruin en hebben ze de smaak van cacao. Na het gisten worden de zaadjes in de zon gedroogd. Dat duurt 1 of 2 weken. In die tijd worden ze vaak omgekeerd. Als het gaat regenen schuiven ze de bakken onder een afdak. De gedroogde zaadjes blijven heel lang goed. Ze kunnen niet meer gaan schimmelen. De cacao gaat op reis. De zaadjes zijn pas echt goed droog als ze openbarsten wanneer je erin knijpt. Dan worden ze in linnen zakken gestopt en vervoert. Met boten. De boten vertrekken uit de havens van de Afrikaanse landen: Ghana, Nigeria, Kameroen en vooral ivoorkust. En ook uit de havens van Zuid- Amerikaanse landen: Equador en Brazilië. Ze gaan naar Europa of Noord- Amerika. Daar wordt in fabrieken chocola gemaakt. In de fabrieken worden de zaadjes eerst schoongemaakt. Daarna worden ze geroosterd, zodat hun schil openbarst en ze meer smaak krijgen. Dan worden ze door grote machines fijn gestampt tot een bittere past: dat heet cacaopasta. Die past wordt met veel kracht samen geperst. Dan gaat het vet eruit: dat is cacaoboter. De cacaopasta,cacaoboter en suiker worden, zonder te stoppen 2 of 3 dagen door elkaar geroerd. Dan nog in een vorm gieten, laten afkoelen en klaar is de chocola!
4. Soorten
Er zijn drie standaard soorten chocola dat zijn puur, melk en wit. Als je allergisch bent voor chocola dan mag je wel witte chocola. Dat komt omdat er in witte chocola geen cacaopoeder zit. Dit zijn de ingrediënten van de 3 soorten chocola.
*pure chocola: Cacaopoeder, cacaoboter en suiker.
*melk chocola: Cacaopoeder, cacaoboter, melkpoeder en suiker.
*witte chocola: Cacaoboter, melkpoeder en suiker.