Zebra's

  1. Soorten
  2. Leefgebied
  3. Voedsel
  4. Gedrag
  5. Vijanden
  6. Familie

   

1.soorten

Er zijn 3 Soorten zebra’s. De Steppezebra, de Bergzebra en de Grevy-zebra. De Steppezebra komt het meest voor. Je kunt ze herkennen aan hun brede strepen die doorgaan over hun buik. Hun poten zijn helemaal bedekt met strepen. De Bergzebra’s zijn kleiner dan andere zebra’s. Ze zijn ongeveer1,20 m hoog. Dat is net zo lang een kind van acht jaar. Hun buik is helemaal wit en ze hebben brede strepen. Je kunt ze herkennen aan de keelkwab. Van deze Bergzebra’s zijn er niet veel meer. In een groot gebied, 4 keer zo groot als Nederland, leven er nog maar 12.000. Dat lijkt misschien veel, maar 50 jaar geleden waren er nog 60.000.De Grevy-zebra kunt je het best herkennen aan de ronde oren. Ze zijn  groot. Ze kunnen wel 1½ meterhoog worden. Ze hebben smalle strepen en een witte buik.

2.leefgebied

Zebra’s leven op de savannes van Afrika. Ze leven daar met wel honderden bij elkaar. Ook samen met gnoes en struisvogels. Zebra’s kunnen goed horen, Struisvogels kunnen goed zien en gnoes kunnen goed ruiken. Zo is er altijd wel een dier die het merkt als er een vijand in de buurt is. Er is oud en jong gras. Zebra’s houden van het oude, hoge gras. Gnoes houden van het jonge gras. Dus de dieren hoeven niet om hun eten te vechten. In de regentijd is er genoeg gras voor de zebra’s. Maar in de droge tijden moeten ze grote afstanden afleggen om voedsel te vinden. Er staan veel struiken en hoog gras. Daarachter verstoppen de leeuwen zich voor hun prooien.( zebra's)

3.gedrag

Het geluid van een zebra zit tussen het hinniken van een paard en het balken van een ezel in. Als zebra’s vechten gaan ze op hun achterpoten staan en trappen en bijten elkaar. Als ze met leeuwen vechten gaat het er soms hard aan toe. Als ze agressief zijn trekken ze hun boven lip omhoog en kijken natuurlijk heel boos. Als ze aanvallen openen ze hun bek en doen ze hun oren naar achteren. Als ze niet willen vechten of  verslagen zijn, openen ze hun bek, maken knabbelgeluiden en doen ze hun oren omlaag. Als ze een vriend groeten openen ze hun bek en zetten ze hun oren overeind. Leeuwen zijn  hun grootste vijand. Daarom moeten ze ervoor zorgen dat ze niet worden gepakt en dus opgegeten worden. Daarvoor hebben ze een goede techniek. Ze hebben een gestreepte huid daardoor raken de leeuwen in de war. Ook kunnen ze op hun voorpoten gaan staan en trappen met hun hoeven richting de leeuwen. Zo voorkomen ze dat ze gepakt worden.

4.voedsel

Een zebra is een herbivoor (planteneter). Hun voedsel is voornamelijk het oude, hoge gras wat op de savannes van Afrika groeit. Een gnoe, die samen met de zebra’s op de savannes leeft, houdt meer van het jonge gras. Zo hoeven ze niet om hun eten te vechten. Soms eten ze ook van voedselplanten. Als ze er niets te vinden is, trekken ze wortels uit de grond en eten dat op. Ze hebben goeie kiezen om al het voedsel fijn te malen. Ze eten de hele dag door. In de regentijd is er genoeg gras om te eten, maar als het droog is moeten ze soms hele lange afstanden afleggen om eten te vinden. Een zebra drinkt 1 of 2 keer per dag, maar ze kunnen ook 2 dagen zonder drinken.

5.vijanden

Zebra’s hebben veel vijanden. Een daarvan is de leeuw. Maar ze hoeven niet alleen maar bang van leeuwen te zijn. Een luipaard, jachtluipaard, gevlekte hyena’s en hyenahonden lusten ook wel een zebra als maaltijd. Een leeuw sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is bijt hij de zebra in de nek. Als een zebra zich wil verdedigen, probeert hij te bijten en met zijn achterpoten schopt hij alle kanten op. Zo kan hij goede trappen uitdelen. Met een goeie trap kan hij de kaak van een leeuw ermee vernielen en een hyena ermee doden. Ook zijn strepen zijn belangrijk. Als ze in een groep staan raken de leeuwen daardoor in de war. Als het warm is, is het nog moeilijker voor de leeuwen om de zebra’s aan te vallen. De lucht gaat dan door de warmte trillen en dan is een zebra nog moeilijker te zien voor een roofdier. Als ze worden aangevallen schieten ze op de vlucht. Ze kunnen heel hard lopen. Wel zo’n 60 km per uur.

6.familie

Zebra’s zijn familie van paarden en ezels. Deze familie heet eenhoevige want dit is de enige familie op de wereld die maar een hoef aan de voet heeft. Van die familie is de zebra nog het enige wilde dier. De quagga is een voorouder van de zebra. Ze hadden een gestreepte kop en hals en hun poten zijn wit of soms wat gelig. De rest van hun lijf is bruingrijs. Rond 1800 leefden er nog grote groepen quagga’s. Ze hebben tot 1878 nog in het wild geleefd. We weten niet precies waar de quagga’s leefde. Waarschijnlijk leefden ze tussen de noordwestgrens van de Oranjerivier en de Vaalrivier in het oosten. De quagga’s zijn in 1883 uitgestorven.